Инфо за бъдещи майки и татковци

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
didi-did
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Фев 06, 2004 6:35 pm
Местоположение: Montreal

Мнение от didi-did »

Благодаря за хубавата тема Joy! :lol:
Може ли само да разясниш малко повече, теста който се прави на 21ия ден за какво се прави!
Благодаря :lol: !
Животът не се измерва с броя вдишвания,а с моментите,които спират дъхът ни !



http://scandalni.com/wp-content/uploads ... ney400.jpg
Аватар
milla
Модератор
Мнения: 1115
Регистриран на: Чет Фев 19, 2004 3:09 pm
Местоположение: BG, Пловдив, вече в Монреал

Мнение от milla »

И аз съм ти благодарна JOY за отделеното време и изчерпателното инфо!!!
ИИИИ JOY, пиши ми кога може да се видим да те почерпя с една :beer: или :drink: или каквото там пиеш :)

Относно присъствието на мъжката половинка по време на раждането смятам, че е най-добре да се уважи желанието му, каквото и да е то!
Мечтите се постигат, когато се потрудиш за тях, така както вятърът гони облаците, докато се покаже слънцето!
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец
Мнения: 1356
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 3:35 pm
Местоположение: Toronto

Мнение от Sneji »

Нашият татко е много доволен, че можа да присъства на раждането на втората си щерка. Предварително се бяхме разбрали, че ще стои само до главата ми и така и стана. Не знам как бих се чувствала часове наред с контракции и сама в стаята (акушерката идваше на около 25-30 мин. за по мин. за да види как съм). Като капак, когато започнах да раждам, при мен беше пак само мъжът ми и добре че беше той, та да повика акушерката, иначе щях да си родя сама.
На нас ни се отрази много добре семейното раждане! Таткото няколко седмици не стъпваше по земята! Никога няма да забравя как ме гледаше след като родих неговата дъщеря! А като ми дадоха да си гушна бебка, таткото ни гушна и двете - чувството е неземно!
Jane, колкото и да се мъчиш, бъди сигурна, че присъствието на половинката до теб се отразява добре и на двете страни. Един познат, след като присъства на раждането на сина си ми каза "Сега вече уважавам много повече жените."
Изображение
sashka
Мнения: 187
Регистриран на: Сря Ное 12, 2003 4:21 am
Местоположение: Montreal

Мнение от sashka »

Браво Джой, страхотно си описала всичко, само как не я пусна малко по-рано таз темичка като за мене :lol: Наистина нещата са точно така както ги опиваш в болницата, но Снежи е права не навсякъде сестрите изпълняват всичко не знам защо може би зависи от начина на работа в различните болници. Някои неща които пишеш ги чувам за първи път например за този план на раждане и съм сигурна,че много малко хора ги знаят не заради езиковата бариера ами просто информационно затъмнение, ако доктора не ти каже няма от къде да го научиш. Аз родих в Сейнт Мери, болница която доколкото съм чувала е на едно средно ниво. Останах много доволна и с положителни впечатления. Всички са много любезни и ако ти е първо раждане ти обясняват много изчерпателно всичко. Тъй като ми е второ раждане , мога да направя някакво сравнение с първото в БГ. Тук определено не разбрах, че съм родила. Родих със секцио. Извикаха ме в деня на операцията, което е много добре от психологична гледна точка, защото си спомням, че в БГ влязох в болницата няколко дена преди това, бяха ме сложили във стая срещу родилната зала, което разби нервната ми система още от първия ден. Тук наистина се обръща голямо внимание на родилките и бебетата. Всичко е организирано нищо че сестрите постоянно се сменяха. Бих споделила нещо което наистина ме впечатли. Втората вечер детето беше неспокойно въпреки че беше нахранено, тогава помолих сестрата да я дохранят и вземат при тях за през нощта, при което тя три пъти ме попита ама наистина ли искам да я дохранят и как със биберон или с лъжичка, при което си викам на ъкъла абе таз жена кво ме пита нали тя е сестрата -тя трябва да знае какво да прави. Впоследствие разбрах, че дохранване с изкуствено мляко се дава на бебето само с изключителното съгласие на майката. И не само това за много неща първо питат родилката а не като в БГ гласа да ти остане глас в пустиня. Освен това другото което ми направи впечатление е че много бързо се възстанових още на втория ден бях на крака , което си мисля, че е благодарение на медикаментите, болкоуспокояващите които дават. Сега си давам сметка, че явно в БГ са икономисвали болкоуспокояващите, защото когато се опитах да стана от кревата на втория ден дъхат ми спря от болка. Не знам не съм мед. лице само правя предположения и изказвам общите си впечатления от моето раждане тук и правя сравнение с БГ. И бих казала и успокоила бъдещите майки че да раждаш тук в Канада е едно наистина приятно изживяване.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004
Мнения: 4882
Регистриран на: Пон Авг 18, 2003 8:28 am
Местоположение: отнороТ

Мнение от sasho71 »

абе малко встрани от темата- ама какво би станало ако детето, което е вече канадче, а майката е перманент резидент и по някаква причина се наложи да се прибере в БГ и загуби статуса си...тогава какво става-бебето тука, а майката нема право да е тука :D
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка
Мнения: 2082
Регистриран на: Нед Окт 05, 2003 4:20 am

Мнение от goliama mechka »

Doktora написа:Какво ли ще стане ако и аз подробно опиша какво ще ви се случи в операционната като решите да се трошите? :shock: :shock: :shock:
Док......... :lol: :lol: :lol:
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

milla написа:Относно присъствието на мъжката половинка по време на раждането смятам, че е най-добре да се уважи желанието му, каквото и да е то!
много толерантно ми прозвуча :wink:
и тъй като имам опит от 2 раждания ще ти кажа, че жените в родилната зала имат какво да кажат за мъжете си в тези часове на родилни мъки :)
(не се прилага за мен)

Честито бебче, sashka :infant:
sashka
Мнения: 187
Регистриран на: Сря Ное 12, 2003 4:21 am
Местоположение: Montreal

Мнение от sashka »

krimon написа:
milla написа:
Честито бебче, sashka :infant:
Благодаря ти krimon :rotate:
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Мнение от Joy »

Imam edin vupros, koito me vulnyva ot dosta vreme.
Ako maikata iska da rodi 4rez operatzia (makar i da ne go nalagat obstoiatelstvata) kak i koga triabva da go suob6ti?
Мария, желанията на родилката се взимат предвид, но основния принцип и заповед на всеки медик е "Не навреди!" От тук извода, че каквито и да са желанията на майката, нито един медик няма да ги уважи когато става въпрос за процедура, която крие много повече сериозни рискове както за майката, така и за бебето. Естественното, влагалищно и спонтанно раждане е нормален физиологичен процес, съпроводен с множество биохимични и хормонални промени влияещи позитивно на развитието на бебето и възстановяването на майката. При секцио, тези вериги от процеси се прекъсват искуствено. Оперативната намеса е "по-малкото зло" и се прилага изключително по медицински показания-тогава, когато рисковете от нормално раждане са по-големи.
Ми на нас не ни обясниха, само ни казаха, че ще сложат витамин "К" и някакво кремче в очичките на бебето. А буквално 2 мин. преди да родя, акушерката ми каза, че ще ми бие някаква инжекция, но и за нея не ми обясни нещо (то не че аз в този момент щях да разбера каквото и да било).
А, и нещо, което ме шокира - на 10-я час от раждането решиха да изкъпят дъщеря ми - в панерче Акушерката я сложи седнала вътре и започна да я бърше с някакво парцалче. Едва се сдържах да не й взема бебето.
По мои наблюдения персионалът си гледа изключително съвестно на работата. Ако има неща, които се пренебрегват и на които се гледа малко "през пръсти" , това са точно неща касаещи правото на информирано съгласие. Било то поради натовареност на персонала (по-рядко) или просто от лош навик на работа преди всичко на възпитанници на по-старата школа, когато подобни неща не са се практикували. Но трябва просто да знаете, че имате право да бъдете информирани за всичко което ви се прави и когато не получавате нужната информация, питайте!!!
Трудно ми е да кажа какво точно ти е било направено малко преди раждане. Медикацията зависи от всяка конкретна ситуация.
Колкото до къпането..., колкото сестри, толкова начини на къпане на бебето. :roll: Важен е принципа и в крайна сметка -чисто бебе.
Може ли само да разясниш малко повече, теста който се прави на 21ия ден за какво се прави!
didi-did, става въпрос за повтаряне на същия този Тест-фенил, който е с цел скрининг на рядки наследственни заболявания на метаболизма (фенилкетонурия, вроден хипотиреоидизъм, хиперплазия на надбъбр. жлези и др.)

Дохранване на бебето се извършва по лекарско предписание, когато ситуацията го изисква (недоносено бебе губещо прекалено тегло, симптоми на дехидратация или жълтеница...), като дохранването се извършва в съответните калорични рамки за конкретния случай. Дохранване по желание на майката във връзка със съмнения относно количеството коластра или възможностите и желанието на бебето се практикува рядко, защото може да попречи на нормалното кърмене. Нормалната реакция на персонала би била да провери ефективността на кърменето, знанията на майката, правилната позиция, захвата на зърното от бебето и сукателния му рефлекс. Често на втория ден след раждане новородените са малко сомнолентни и трудно сучат, което най-често се дължи на пълно с гъста слуз стомахче, което изисква аспирация. При всички случаи, преди да се вземе бебето за дохранване би трябвало да се изпробват всички възможни методи за регулиране на майчиното кърмене.
Родилките получават редовно обезболяващи, които не минават в млякото и не влияят на бебето. Не е нужно да търпите болките поради опасения за кърменето. Това е важно да се знае.
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Мнение от Joy »

Аз искам да ви препечатя един списък с педиатри в близост до "Сакре-Кьор", който открих снощи в отделението ровейки се в документацията. Може да бъде полезен...

Liste des pediatres à proximité

Altye, ...(нечетливо)
123, Côte-Vertu, St-Laurent............................................337-3171

Debelle,Ross
960, Ste-Croix suite 206, St-Laurent.........................................744-9881

Chan-Yip, Alice (pas de nouveaux clients)
510, Décarie#2, St-Laurent.............................................748-0912

Chidiac, Abdallah (Sur référence)
1135, Décarie#2, St-Laurent...........................................748-0111

Habeichi,Samir (pas de nouveaux clients)
235, Côte-Vertu#130, St-Laurent.....................................334-3071

Haddad, Georges
9825,L'Acadie, Montréal..................................................336-6655

Khoury,Samir
815, Côte-Vertu, St-Laurent............................................748-8999
12 245, Grenet, Montréal................................................745-3030

Le, Tuyet Diem
1675,Poirier, St-Laurent...........................................................744-4922

Perron, Jean-Marc
1575, Henri-Bourassa O., Montréal...................................337-0306

Roberge,Claude (pas de nouveaux clients)
1575, Henri-Bourassa O., Montréal...................................337-0306

Samotis-Tchervenkov, Linda (accepte seulement nouveaux-nés)
6363, Transcanadienne, St-Laurent...........................................747-8888

Wiseman, Fred
815, Côte-Vertu, St-Laurent............................................748-8999

Vartian, Micchèle (pas de nouveaux clients)
5025, Salaberry, Montréal...............................................331-2323


Association des pédiatres du Québec- 350-5127

Clinique médicale Poirier
1675, Poirier.................................744-4922

Physimed
6363 Transcanadienne...................747-8888

Clinique Plein Ciel
123, Côte-Vertu...................337-3171
Аватар
Doktora
Мнения: 3385
Регистриран на: Вто Май 03, 2005 6:55 am

Мнение от Doktora »

JOY написа: но основния принцип и заповед на всеки медик е "Не навреди!"
Точната сентенция на латински е primum non nocere и се превежда "Първо не вреди!" или "Преди всичко не вреди!".
Пиша го за да вдигна още малко едюкейшъна на Джой.Така де като ще се цитират сентенции поне да се прави както трябва.
"Биохимичните промени" както говори колежката при раждане и секцио няма да ги коментирам само бих си позволил да осветля читателките ни,че 50% от смъртността на всички родилки е след направено секцио.
Това си е официална статистика пък вие си правете изводите за разликата м/у per via naturalis /Нормален родов път/ раждане и раждане чрез секцио.
И второ- sectio не трябва да се смята за някаква особена превилегия а спешна или планирана хирургична интервенция в следствие настъпили или очакващи се да настъпят тежки обструкции в процеса на раждането,които биха довели до загубата на плода или майката/или и двете/ и за която има точно описани абсолютни и относителни показания.
Сега,че има различни методики за изършването на секцио Цезарее,Фанен-Щил,Морозов ит.н. не е толкова важно.Важното е,че при повечето от тях се нарушава целостта на перитонеалната кухина с всички постоперативни последствия за това след това.
Единствената екстраперитонеална методика е на Морозов но тъй като е доста трудна за изпълнение пък и изисква по специални анатомични познания не се прави.
Позволявам си да вметна тези допълнения към описанията на колежката/разбрах от нея,че и мед.сестрите в БГ били висшистки като лекарите :shock: / за да разбуля някои от митовете относно секциото.
В крайна сметка бих добавил:
Добре,че жените и сами могат да раждат!
Док...........
TROUBLEMAKER
paraglider
Мнения: 254
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 1:52 am
Местоположение: Gusto maina, ama ve4e v Gatineau
Обратна връзка:

Мнение от paraglider »

[quote="Doktora"]
"Биохимичните промени" както говори колежката при раждане и секцио няма да ги коментирам само бих си позволил да осветля читателките ни,че 50% от смъртността на всички родилки е след направено секцио.
Това си е официална статистика пък вие си правете изводите за разликата м/у per via naturalis /Нормален родов път/ раждане и раждане чрез секцио.


I az nyama da komentiram tezi koito iskat da rajdat 4rez sektzio, samo za6toto se strahuvat, za6toto tova si e vapros na vijdane!No skam da te popitam ne6to?Predtsvya6 li si tazi "statistika" za koyato spomenava6 kak 6te zvu4i v u6ite na bade6ti maiki na koito 6te im se naloji prosto da rajdat po tozi na4in!???!!!

Mnogo obnadejdava6to!!!!Sega ve4e vsi4ki sme spokoini!
"Не се плаши, ако трябва да се сбогуваш.
За да срещнеш някого отново,
първо трябва да се сбогуваш с него.
А щом сте приятели,
непременно ще се срещнете, било след броени мигове или след няколко живота."
Аватар
Doktora
Мнения: 3385
Регистриран на: Вто Май 03, 2005 6:55 am

Мнение от Doktora »

Нали искате истината!
Сега какво?Да се лъжем ли?
Ако искате почвам веднага да ви лъжа като "млади булки".
Док.........
TROUBLEMAKER
paraglider
Мнения: 254
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 1:52 am
Местоположение: Gusto maina, ama ve4e v Gatineau
Обратна връзка:

Мнение от paraglider »

Doktora написа:Нали искате истината!
Сега какво?Да се лъжем ли?
Ако искате почвам веднага да ви лъжа като "млади булки".
Док.........

Za kakva "istina" i za kakva "laja" govori6!??!!
Az prosto ti napomnyam, 4e ima jeni koito ne po sobstvena volya 6te otidat pod "noja"!
Komu e nujno da im se vkarvat dopalnitelno pritesnenia!O6te pove4e pak s nyakakvi si statistiki!
"Не се плаши, ако трябва да се сбогуваш.
За да срещнеш някого отново,
първо трябва да се сбогуваш с него.
А щом сте приятели,
непременно ще се срещнете, било след броени мигове или след няколко живота."
Аватар
Doktora
Мнения: 3385
Регистриран на: Вто Май 03, 2005 6:55 am

Мнение от Doktora »

paraglider написа: Za kakva "istina" i za kakva "laja" govori6!??!
Az prosto ti napomnyam, 4e ima jeni koito ne po sobstvena volya 6te otidat pod "noja"!
Komu e nujno da im se vkarvat dopalnitelno pritesnenia!O6te pove4e pak s nyakakvi si statistiki!
На мен не е необходимо да напомняте нищо.Аз тия работи си ги знам много добре.Затова и описвам реалността. Кратко и ясно.
Може да го напомните обаче на някои колежки,които много обичат да разкрасяват нещата от тяхна гледна точка.Щото толкова знаят......
Док......
П.С.
Пък вие в Гатиньо много чувствителнички сте били! :shock:
TROUBLEMAKER
Заключено