предстои ми скоро да завърша компютърна специалност с магистърска степен от университет в Германия. Иска ми се след завършването да се насоча към 'Меката' на моята специалност -Sillicon Valley в САЩ-, но с планове за придобиване на постоянно гражданство: зелената карта не ми е много по вкуса, като алтернатива за дълготраен престой в бъдеще. Знае ли някой колко време е необходимо (като години/ месеци/ дни) да имаш престой в САЩ, евентуално като зеленокартовец, за да може да кандидатстваш за пълноправно американско гражданство? (Знам, че на този въпрос не му е много мястото в bgcanada.com форума, ще го задам и където трябва другаде: питам, ако случайно някой четящ може да предостави тази информация).
Та разбрах, че в случая с Canada (във връзка с казаното и за САЩ по-горе) се изискват 1095 дни (= 3 години с по 365 дни) престой на канадска територията като PR (Permanent Resident, постоянно пребиваващ емигрант) в рамките на последните 4 години, за да може да получиш пълноправно канадско гражданство (by the way, нужно ли е придобилият канадско гражданство да се отказва от второ такова -- примерно българското, както е при мен?). Оказа се обаче, че процедурата по издаването на виза за Canada може да отнеме към 5 години, а алтернатива в случая е провинцията Quebec, за която може да се издаде виза от порядъка на година. Дума да не става, разликата по чакането около издаването на виза е голяма при сравнение на Quebec с останалите федерални провинции, но пък трябва да се учи френски, което не ми е много по желанията (но няма как, щом разликата в чакането за виза е толкова огромна). Плановете ми са да продължа следването към някои канадски университет, за вземането на докторска степен (изготвяне на докторантура, което мисля че ще ми отнеме към 2 години, може и повече, не знам..). Ако някой знае дали е практически възможно докторантура към канадски университет да се изготви и за по-малко от 2 години, ще съм му безкрайно благодарен, ако сподели знанията си/ информацията по този въпрос! Та идеята ми е да си начисля времето за изготвянето на докторантура към тези необходими 1095 дни престой за получаване на пълноправно канадско гражданство.
И след встъпителните разяснения идва и основния въпрос: може ли докторант към канадски университет да е със статут на PR? Да не се окаже, че през времето на престоя ми около изготвянето на докторантурата съм имал статут различен от този на временно пребиваващ PR и ако искам канадско гражданство да трябва да се почва всичко наново с визите и престоя?! Питам, защото ако се окаже така мога да предприема друг подход: идвам като PR и неангажиран към който и да било университет емигрант и след месец-два току-виж ми "хрумнало" да си намеря работа, като научен сътрудник към някои канадски университет -- позиция, за която се заплаща като на нормален работник, която обаче дава правото за изготвяне и на докторантура. Т.е. ако ми са ясни нещата бих могъл и да взема своевременни мерки за избора на най-изгодната за мен алтернатива в случая -- затова и питам, да ми се изяснят нещата на време.

Ще съм благодарен и за всякакви предложения/ препоръки/ мнения относно споделените ми планове и това как да уредя въпроса с пълноправното гражданство от една страна и желаната американска Sillicon Valley от друга по възможно най-кратък начин (като години за чакане и оправяне на всевъзможни документи). Няма ли някакъв по-изгоден/ приемлив/ удобен/ заобиколен начин за български компютърен специалист, завършил в Германия? Предварително благодаря на всички отговори на posting-а ми и всичко добро Ви желая!