Няколко сериозни въпроса

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
_Viktor_

Няколко сериозни въпроса

Мнение от _Viktor_ »

Здравейте Форумци,

предстои ми скоро да завърша компютърна специалност с магистърска степен от университет в Германия. Иска ми се след завършването да се насоча към 'Меката' на моята специалност -Sillicon Valley в САЩ-, но с планове за придобиване на постоянно гражданство: зелената карта не ми е много по вкуса, като алтернатива за дълготраен престой в бъдеще. Знае ли някой колко време е необходимо (като години/ месеци/ дни) да имаш престой в САЩ, евентуално като зеленокартовец, за да може да кандидатстваш за пълноправно американско гражданство? (Знам, че на този въпрос не му е много мястото в bgcanada.com форума, ще го задам и където трябва другаде: питам, ако случайно някой четящ може да предостави тази информация).

Та разбрах, че в случая с Canada (във връзка с казаното и за САЩ по-горе) се изискват 1095 дни (= 3 години с по 365 дни) престой на канадска територията като PR (Permanent Resident, постоянно пребиваващ емигрант) в рамките на последните 4 години, за да може да получиш пълноправно канадско гражданство (by the way, нужно ли е придобилият канадско гражданство да се отказва от второ такова -- примерно българското, както е при мен?). Оказа се обаче, че процедурата по издаването на виза за Canada може да отнеме към 5 години, а алтернатива в случая е провинцията Quebec, за която може да се издаде виза от порядъка на година. Дума да не става, разликата по чакането около издаването на виза е голяма при сравнение на Quebec с останалите федерални провинции, но пък трябва да се учи френски, което не ми е много по желанията (но няма как, щом разликата в чакането за виза е толкова огромна). Плановете ми са да продължа следването към някои канадски университет, за вземането на докторска степен (изготвяне на докторантура, което мисля че ще ми отнеме към 2 години, може и повече, не знам..). Ако някой знае дали е практически възможно докторантура към канадски университет да се изготви и за по-малко от 2 години, ще съм му безкрайно благодарен, ако сподели знанията си/ информацията по този въпрос! Та идеята ми е да си начисля времето за изготвянето на докторантура към тези необходими 1095 дни престой за получаване на пълноправно канадско гражданство.

И след встъпителните разяснения идва и основния въпрос: може ли докторант към канадски университет да е със статут на PR? Да не се окаже, че през времето на престоя ми около изготвянето на докторантурата съм имал статут различен от този на временно пребиваващ PR и ако искам канадско гражданство да трябва да се почва всичко наново с визите и престоя?! Питам, защото ако се окаже така мога да предприема друг подход: идвам като PR и неангажиран към който и да било университет емигрант и след месец-два току-виж ми "хрумнало" да си намеря работа, като научен сътрудник към някои канадски университет -- позиция, за която се заплаща като на нормален работник, която обаче дава правото за изготвяне и на докторантура. Т.е. ако ми са ясни нещата бих могъл и да взема своевременни мерки за избора на най-изгодната за мен алтернатива в случая -- затова и питам, да ми се изяснят нещата на време. :)

Ще съм благодарен и за всякакви предложения/ препоръки/ мнения относно споделените ми планове и това как да уредя въпроса с пълноправното гражданство от една страна и желаната американска Sillicon Valley от друга по възможно най-кратък начин (като години за чакане и оправяне на всевъзможни документи). Няма ли някакъв по-изгоден/ приемлив/ удобен/ заобиколен начин за български компютърен специалист, завършил в Германия? Предварително благодаря на всички отговори на posting-а ми и всичко добро Ви желая!
huba

Мнение от huba »

PhD po informatika e 90 kredita,koeto shte reche 3 godini.Ako mnogo se napanesh moje i da go izkarash za 2 i polovina, no naistina tova shte e goliam napan.Inache ako imash sattus na resident permanent niama znachenie dali shte uchish ili rabotish za da si izchakash vremeto za kanadskia pasport/
"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят."
Аватар
_Viktor_

Мнение от _Viktor_ »

Здравей huba,

първо - мерси много за отговора! Може ли да ми кажеш моля къде да намеря по Интернет тези кредити и какъв е техния смисъл/ тяхната важност за имиграционния процес? Интересува ме и примерно колко точки биха могли да ми се присъдят за завършеното немско висше образование с магистърска степен. Знаеш ли и дали съществува възможността да може да пиша доктурантурата на английски език в някой университет в провинция Quebec? Питам, защото на френски специално повечето термини в информатиката са различни от наложилите се английски такива. Моята специалност е по-точно казано 'информационна техника и технологии', което е по-голямата част информатика, но от инженерна перспектива. Знаеш ли дали за докторантурата ще ми се плаща от съответната катедра или пък аз съм този, който трябва да плаща някакви такси на университета? Чудя се и дали да избера университет или някой колеж -- необходимо ли е да имам вече уговорка с някой професор за докторантура или може да стане и след като дойда като RP (френския вариант за английското PR, което в случая за Quebec е по-правилното название :-))?
huba

Мнение от huba »

Predlagam parvo da prochetesh tuk, za da ti se raziasniat osnovnite neshta:

http://www.cs.mcgill.ca/graduate/

Kreditite niamat nikakvo znachenie za imigracionnia proces.:) Edna uchebna programa se izmerva v krediti.1 credit = 45 chasa(tova moje da varira malko v zavisimost ot programata, universiteta i nivoto na obuchenie).Maksimalnia broi krediti koito mogat da se zapishat na trimestar e 15(+/- 3 pak zavisimost ot programata).

Za imigraciata:Nai dobre probvai tuk, shte si otgovorish sam na mnogo vaprosi:

http://206.162.174.213/dpi/index.jsp?languageCode=en
"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят."
Аватар
Igor
Обратна връзка:

Re: Няколко сериозни въпроса

Мнение от Igor »

_Viktor_ написа:Знае ли някой колко време е необходимо (като години/ месеци/ дни) да имаш престой в САЩ, евентуално като зеленокартовец, за да може да кандидатстваш за пълноправно американско гражданство? (Знам, че на този въпрос не му е много мястото в bgcanada.com форума, ще го задам и където трябва другаде: питам, ако случайно някой четящ може да предостави тази информация).
Виктор, хубаво е да си млад и амбициозен и да искаш да отидеш в силиконовата долина. Но за да емигрираш трябва да научиш как става.
В повечето цивилизовани страни можеш да пребиваваш с определен статут (турист, студент, работник, постояно пребиваващ). Знаеш ли си статута в германия? Предполагам че все още си студент и имаш студентска виза.

Най прекия път за теб е работна виза или студентска виза за САЩ. Ако минаваш през Канада, това ще те забави с няколко години. Ако твърдо си решил САЩ, най добре е да имаш диплома от САЩ.

За да получиш гражданство на САЩ са неопходими 5 години постояно пребиваване там. Зелената карта и статута на постояно пребиваващ са едно и също.

Кой ще плашта обучението ти, това зависи от правилата на учебното заведение.

Повечето страни (и САЩ и Канада) не изискват да се откажеш от други гражданства, за да получиш тяхното. Мисля че Германия е една от онези където има такова изискване.

Мислил ли си да останеш в Германия? Това е една развита страна с остра нужда от компютърни специалисти. Имаш тяхна диплома.
Забравихте как изглежда България? Тя е красива - http://nigor.myphotoalbum.com/
Аватар
_Viktor_

Мнение от _Viktor_ »

@huba
Мерси за отговорите и полезните препратки! Изискванията за докторантура [говоря за примерно споменатия McGill институт по компютърни науки] са наистина по-лесно достижими в сравнение с немските, както и предполагах. Има обаче университетски такси за докторанти, което ме смущава (да не кажа дразни), добре че има възможност за получаването на стипендия. Доколкото разбрах оповестените на интернет страницата такси са за 1 term време - семестъра в Канада нали е 6 месеца (половин година)? А кредитните точки им са по подобие на така наречената точкова система, която май и в българските университети я въведоха вече: изисква се да се вземат определен брой изпити, които съответстват на даден брой точки, а като се натрупат определен брой точки се покриват изисквания по специалността. Аз пък помислих че тези точки имат някаква връзка с емигрантския статут и оказват някакво влияние при процедурата за получаване на пълноправно гражданство -- но то си е само във връзка с докторантурата и изискванията на даденото учебно заведение. :-) А това изискване от 15 +/- 3 кредита на година и половина е доста демотивиращо и ограничаващо по мое лично мнение: напълно задължително ли е; има ли изключения към това правило? Да им се чуди човек защо им е да ти поставят граница на възможностите по такъв начин и то след като изискват и такси за докторантите (от работата на които произлиза само и единствено чиста полза за самия университет)... :?:

Колкото до online въпросника: прегледах теста и ми направи впечатление, че се държи преди всичко на познанията по френски: по всичко личи, че трябва сериозно да се учи френския, ако човек реши да се занимава въобще с Quebec.

@Igor
Благодаря много за информацията! Искрено се надявам посочените 5 години за САЩ гражданство да са действителни. Чувал съм от доста познати, че процедурата с пълноправното САЩ гражданство се забавяла реално с години и от тези 5 години се оказвало, че трябвало да изминат фактически цели 10 и нагоре! Подобни твърдения съм чувал и за канадското гражданство: от 3-те години престой ставали лесно 5 с всичките необходими интервюта и документи за придобиване на гражданството.

Иначе за Германия си прав, че искат да се откажеш от друго гражданство ако искаш немското, а за подобно са нужни цели 10 години постоянен престой. Идеята ми е да съчетая полезното (престой, необходим за получаване на гражданство, без да ми се взема българското) с приятното (докторантурата - е колко ще е приятно зависи разбира се от редица фактори :-)). И понеже 3 години, които евентуално може да станат на 5 са по-малко от 5 години, които могат да станат евентуално повече от 10 ми се струва изгодно да пообмисля за Канада за докторантурата. Само дето още не мога да проумея дали има отърваване от ученето на френския или може да се уредят нещата и по федералната процедура толкова бързо, както и по квебечката. Не може ли да се направи компромис за човек, който би могъл да е от полза на компютърния сектор? Нали уж им трябват компютърни специалисти, а пък бъркат нещата с ненужно и противно бавене и чакане... :evil:

В момента имам все още немска студентска виза докато приключа с дипломната работа. Иска ми се да съчетая докторантурата с възможността за придобиване на второ пълноправно гражданство.
Аватар
mirkaa
Обратна връзка:

Мнение от mirkaa »

Igor написа:
Най прекия път за теб е работна виза или студентска виза за САЩ. Ако минаваш през Канада, това ще те забави с няколко години. Ако твърдо си решил САЩ, най добре е да имаш диплома от САЩ.

За да получиш гражданство на САЩ са неопходими 5 години постояно пребиваване там. Зелената карта и статута на постояно пребиваващ са едно и също.
Игор,
така както си го написал, звучи завидно лесно и просто объркваш човека. Как може да заявиш че статут зелена карта и постоянно пребиваващ са едно и също??? Би ли разяснил обаче как се стига до заветната зелена карта, преди да започнат да ти текат заветните 5 години за паспорт?
Аз специално не съм чувала за по-лесен вариант от този да спечелиш такава от green card lottery. Останалите варианти като време (до получаването на самата зелена карта) вземат мин от 5 години - спонсортво от работа, та ако щеш и женитба за документи. Като добавим и поне 5 до паспорт, ето че станали най-малко 10.
Аватар
_Viktor_

Мнение от _Viktor_ »

Igor написа:Зелената карта и статута на постояно пребиваващ са едно и също.
mirkaa написа:Как може да заявиш че статут зелена карта и постоянно пребиваващ са едно и също???
Е, последно, каква е приликата и разликата между зелената карта и статута на постоянно пребиваващ (било по канадски или САЩ образец)?
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

_Viktor_ написа:
mirkaa написа:Как може да заявиш че статут зелена карта и постоянно пребиваващ са едно и също???
Е, последно, каква е приликата и разликата между зелената карта и статута на постоянно пребиваващ (било по канадски или САЩ образец)?
Приликата е че и двете ти дават право да живееш и работиш легално, сътветно в САЩ или Канада.
Разликата в е начина по който се придобиват - за ПР статут в Канада се кандидатства по имиграционна процедура с ясни правила, докато за Зелена карта за САЩ или трябва да участваш в лотарията (и да си голям късметлия) или да намериш работодател който евентуално би те спонсорирал.
Аватар
mirkaa
Обратна връзка:

Мнение от mirkaa »

_Viktor_ написа:
например в САЩ може да си постоанно пребиваващ (това е само термин, който май не значи много) ако си студент на студентска виза, или работиш на работна виза. Става дума за така наречен non-immigrant status, където времето прекарано в САЩ не може да се зачете за престой за придобиване на паспорт.
За Канада не знам как е.
Аватар
_Viktor_

Мнение от _Viktor_ »

mirkaa написа:Става дума за така наречен non-immigrant status, където времето прекарано в САЩ не може да се зачете за престой за придобиване на паспорт.
За Канада не знам как е.
Ясно - и в Германия времето прекарано като студент не ми се зачита като престой за гражданство. За това и основния ми въпрос по темата беше, дали ако ида в Канада като докторант няма да се окаже, че статутът ми няма да позволи времето да бъде начислено към периода необходим за вземане на гражданство.

Оказва се май, че ако ида в Канада като постоянно пребиваващ (Permanent Resident) няма значение дали ще уча или работя и времето прекарано покрай престоя ще се има предвид като престой за получаване на пълноправно гражданство. И евентуално след един успешен престой от 1095 дни на канадска територия (считано за последните 4 години) ми се гарантира правото да кандидатствам за канадски паспорт.

Mirkaa, благодаря ти за отговорите и разяснението!
Аватар
_Viktor_

Мнение от _Viktor_ »

Коко, благодаря и на теб за отговора! Видях го след предишния ми posting. :)
Koko написа: ... да участваш в лотарията (и да си голям късметлия) ...
Наистина ли е толкова трудно/ бавно/ кофти(ако щете) с USA Green Card Lottery-то?
Аватар
mirkaa
Обратна връзка:

Мнение от mirkaa »

_Viktor_ написа:Коко, благодаря и на теб за отговора! Видях го след предишния ми posting. :)
Koko написа: ... да участваш в лотарията (и да си голям късметлия) ...
Наистина ли е толкова трудно/ бавно/ кофти(ако щете) с USA Green Card Lottery-то?
Викторе,
you are welcome, дет се вика :D
Ама защо да е гадно? Нито е гадно, нито кофти, просто трябва да имаш късмет. Ако уцелиш, проблеми нямаш, 5-6 год в Америка и си с паспорт. Аз познавам много хора, които уцелиха, но познавам и много такива, които не уцелват дъъъъълго време Да кажем ме, не помня вече колко години станаха, изгубих им броя, но късмет нямам. :wink:

Късмет ти желая. Но все пак лотарията е веднъж годишно. Няма смисъл човек да си губи времето само с празни надежди.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

_Viktor_ написа: Оказва се май, че ако ида в Канада като постоянно пребиваващ (Permanent Resident) няма значение дали ще уча или работя и времето прекарано покрай престоя ще се има предвид като престой за получаване на пълноправно гражданство. И евентуално след един успешен престой от 1095 дни на канадска територия (считано за последните 4 години) ми се гарантира правото да кандидатствам за канадски паспорт.
Да, точно така - получиш ли PR статут в Канада няма значение какво ще правиш през 3-те години - работа, учене, или нещо друго - важното е да си изпълнил условието за 1095 дни престой след което можеш да подадеш документи за канадско гражданство.
Имай предвид че в момента самата процедура за получаване на канадско гражданство отнема между година и година и половина, не че в самата процедура има нещо сложно, но чакането е доста.
Аватар
_Viktor_

Мнение от _Viktor_ »

mirkaa написа:Викторе,
you are welcome, дет се вика :D
Thanks indeed anyway, Мирка! За мен всяка информация по темата е добре дошла и ще ми е от полза; признателен съм Ви за отговорите, да знаете. :D
mirkaa написа:Ако уцелиш, проблеми нямаш, 5-6 год в Америка и си с паспорт. Аз познавам много хора, които уцелиха, но познавам и много такива, които не уцелват дъъъъълго време Да кажем ме, не помня вече колко години станаха, изгубих им броя, но късмет нямам. :wink:
Защо така се протакат нещата? Би ли споделила накратко, моля те, какво точно 'те бърка' в твоя случай: разбира се, ако сметнеш, че тази информация е за споделяне.
mirkaa написа:Късмет ти желая. Но все пак лотарията е веднъж годишно. Няма смисъл човек да си губи времето само с празни надежди.
Мерси много - всичко добро и на теб! Т.е. явно ще се учи френски, ако ми е въобще за Северна Америка и ако няма някакви облекчения за компютърни специалисти по канадската федерална процедура...
Заключено