Как се взима интервю с френска филология при Г-н Оперман

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
riba_mech

Как се взима интервю с френска филология при Г-н Оперман

Мнение от riba_mech »

Здравейте скъпи съфорумци,
Сега ще Ви разкажа как мина интервюто на моя приятел Риба Меч II на 8 май 2007- 10ч. г. В х-л Радисън.
Бяхме там както планирахме 30 мин. по-рано, в случай че г-на се освободи по-рано, тъй като бяхме от 10 сутринта, беше много вероятно, както се и случи да има други хора преди него на интервю. Те излязоха в 9.37 ч. В 10 без 20 от залата се показа Г-н Оперман така че и аз можах да го разгледам добре. Той е нисък, много слабичък, с очилца, гледа изпитателно, с черна, чулива коса, като момченце с едни странни очилца и черни очи като костилчици, приветлив, възпитан и учтив. Тъй като не се очакваше аз да бъда там, той много се учуди, виждайки усмихнатото ми лице, докато поканваше приятелят ми вътре. Не мога да кажа, че изглеждаше доволен от това дори, напротив. Смешно ми става само като си помиля какво си е мислел за мен „Какво ли прави това момиче отвън?” Ми какво правя – чакам си втория сертификат, че ми писна да седя в България и да чакам някой да ми казва как да живея искайки все по-малко и даваща все повече .
А сега идва най-интересната част. Още с влизането си моят приятел си извадил всички документи, подредени всеки в папка по теми, за да не се губи време. А господинът веднага започнал да го пита кое е това момиче, което ви придружава? Питал го семеен ли е? Дори го попитал дали има деца? Попитал го дали не сме сгодени дори. Хахаха Като че ли има нещо общо с мен?!? Сигурна съм, че е бил притеснен като знам какво правят рускините, за да заминат... те са готови да направят какво ли не. Той може би точно това си е помислил. Да не съм се прикълъмила към неговата успешна кандидатура .
А моят приятел побързал да го успокой, че аз имам самостоятелна кандидатура и съм много по-напред от него. Онзи веднага поискал да ми види сертификата, ако приятелят ми носел копие от него, а аз предвидливо бях направила едно копие на сертификата ми. Той го взел и започнал да го разглежда. Следват няколко въпроса за мен какво точно работя, къде, записвал всичко. Не пропуснал въпроса къде ще се установявам в Квебек. Приятелят ми казал Монреал, а онзи се чудел защо в сертификата ми пише Квебек – явно по грешка. Аз бях предупредила приятеля ми, ако стане нужда, че бих могла да вляза да потвърдя намеренията ни да заминем заедно за Монреал. На моето интервю през октомври аз имах писмо от приятел, за което се даваше една точка, а сега – не се дава и все пак е трудно да отговориш на много от чисто човешките въпрси убедително, ако не покажеш контакти с хора, които са там. А какво по-убедително от друг човек, който е тръгнал за там също и идва да те подкрепи.
Приятелят ми разказа, че интервюто започнало със странични въпроси, които нямали нищо общо с интервюто, според него за да види дали говори френски добре или е заучил някакви изречения, както правят повечето хора. Мен лично това много ме учуди, както и него, защото показваше, че не е запознат с досието му добре, тъй като след като му казал, че е завършил френска филология, Оперман бил очуден. А пък и ако си беше направил труда да му види кандидатурата, щеше да забележи, че му трябва една точка за да му издаде сертификата . А аз му бях казала да не говори излишно, освен ако не го питат, за да не усложнева излишно нещата и приятелят така и не споменал и не представил кореспонденцията, която беше водил с бюрото по имиграция във Виена. А аз от вън се печах на бавен огън, за щото се чудех какво толкова говорят вътре. Защо приятелят ми не излиза, половин час мина и нищо.
После започнали едни въпроси за паспорт, дипломи, къде, кога и за трудов стаж, подробно за всяко от работите на които е бил, за настоящата също.Тези, които задава и на другите. Естествено мотивацията, която много държат да е различна от обичайните „много развита провинция”, „ франкофони на всяка крачка”, „социално общество” и други съшити изречения. За Бога, та ние сме икономически емигранти и се махаме, за да видим какво има за нас една друга държава, какво би могла да ни предложи една друга социо-културна и икономическа среда. Няма да е лошо да си подготвите малко статистика- изпитващите обичат. Това показва, че се интеесувате. Каква е безработицата там. Средна работна заплата за професията ви там. Намерете си също професията според Единния Класификатор на професиите и помнете номера си. Много важно е и да си изтеглите книжката от сайта на Квебек „Apprendre le Quebec”, защото информацията, която той ще ви попита за Квебек 95 % я има там. Там пише какво трябва да направите като отидете в Квебек. Какви документи трябва да си набавите, това питал приятелят ми на английски език. Попитал дали професията учител се регулира от някоя организация? По какъв начин може да стане учител там? Всичко това го пише в книгата им. Дори попитал дали си я е свалил, а той му казал, че първо аз съм му я дала след моето интервю, после я е свалил, но ние имахме и много друга литерартура, част от която той беше взел със себе си там. (Приятелят ми е много пунктуален и се беше подготвил дори в детайли, а по- странното е , че Оперман му ги е искал) Друга част от информациятая има и можете да си я свалите от уикипидия.
Питал го какво смята да работи преди да си приравни дипломите. Как ще прекара първата седмица там? Къде ще отседне (За този въпрос ви трябва някой там!!!)?
Нямало е никакви въпроси за история, нито за иконимиката по отрасли, нито по география.
Аз отвън в това време вече се бях изприщила, защото го нямаше 50 минути вече!!! Какво толкова ставаше вътре? Недоумявах. При положение, че от бюрото във Виена искаха да му изпращат сертификата по пощата, защото има точките. После се заинатиха, че не сме изпратили заверено ОТ УНИВЕРСИТЕТА копие на дипломата и след като ни мотаха 2 месеца и пратки хвърчаха от София за Виена и обратно и те все не можеха да разберат, че според БГ закони ние не можем да им дадем нещото, което те искат, независимо от бонбоните и цветята. И затова пратихме заверката от Министерството на образованието, но не това искаха те. Затова се ядосахме и приятелят ми им се обади по мое настояване и им каза, че е доста скъпо да си позволяваме да си пилеем парите без ефект само да си пращаме документи: ние - натам , те - насам и обратно, ако ще пращат сертификата да го пращат, ако искат ще занесем дипломите до Представителството на Канада да ги види консула и да удостовери, че са истински, ако не – да насрочват датата за интервю и толкоз.
Та, моят приятел отиде само да си покаже дипломитеи да си вземе сертификата, човека, а онзи вътре го разкости, както мен Мадам Орне, през октомври.
Последните въпроси пак са били по моя сертификат – каква професия имам в момента,дали е както в сертификата да се отстрани всяко съмнение. Странно е, че пита за мен, когато кандидатурите ни са съвсем отделни и нямат нищо общо.
На тръгване го поздравил и му казал, колко е подходящ за Квебек и как точно такива хора търсят.
Аз изтичах до тоалетната, не издържах от вълнение и когато се връщах почти на бегом, той седи насреща ми ухилен до уши и доволен, тъкмо питаше жената на рецепцията къде съм отишла.
След това излезе Г-н Оперман, много вежливо ни задмина по коридора, много усмихнат, не както в началото, пълен с подозрения, поздравихме се на тръгване най-сетне и се отправихме да внесем таксата в банката и да пуснем документите за Букурещ в най-близкия офис на UPS.
DCS - 1-wa chast - 10. 2004
DCS - 2-ra chast - 17.03.2006
Pokana za intervu - 20.07.2006
Uspeshno intervu - 12.10.2006
Pusnati docs kym Bukuresht - 28.11.2006
Barkodowe - 22.02.2007
Medicinski - 16.03.2007
VIZA - 04.06.2007
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

Честито, Рибке!!! :D Бях се притеснил ,че нищо не пишеш толкова време. Успех!
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
riba_mech

Мнение от riba_mech »

Мерси, Иванко13,
:D боря изпити и аз и все нямах време да напиша цялата история на хората да знаят как се развиват събитията при нас. Дано по скоро стигнем в Канадско, че дълга стана нашата история :)
Успех и на теб и другите, които имат интервю при Оперман. Важното е да сте информирани и да сте спокойни. Успех и стискам палци на следващите "канадци" да се похвалят. :wink:
Barkodowe - 22.02.2007
Medicinski - 16.03.2007
VIZA - 04.06.2007
dada

Мнение от dada »

Честито и от нас!Попътен вятър нататък в процедурата! :lol: :beer:
Аватар
BrotherJoe

Честито!

Мнение от BrotherJoe »

Честито и от мен! И много успехи занапред и мирни и спокойни води за двете рибки! :beer:
alen vid

хихихихих

Мнение от alen vid »

Е кво толкова си му брала страх , мъжкото рибок меч е в състояние , имено той да подложи ония човечец на интервю , а не обратното както всъщност е станало . :D :D :D

Браво на Вас и имате много поздрави от батко си - само така !!!!
riba_mech

Мнение от riba_mech »

Благодаря на всички Ви за подкрепата и пожеланията :)
и на Dada, и на Brother Joe и разбира се на мосю AlenVid, който се шегува с нас, но всъщност знае как стават работите на интервюто. И знае, че понякога по-трудното е и по-сладко. Но Алене, ние все пак ще дойдем, някой хубав, ведър ден! :lol: Запомни ме и тогава ще се смеем както в доброто старо време :)
Barkodowe - 22.02.2007
Medicinski - 16.03.2007
VIZA - 04.06.2007
Публикувай отговор