как се сформира часта детска градина

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Lanselot
Мнения: 56
Регистриран на: Съб Авг 02, 2008 8:16 am
Местоположение: Montréal

как се сформира часта детска градина

Мнение от Lanselot »

Здравейте!Интерисува ме всичко около сформирането на т.нар.Milieu familial или Garderies.Ако някой се занимава с това би ли сподлил с мен какви са изискванията-например от закупуването на къща,дипломи-т.е.иска ли се да си квалифициран преподавател по предучилищна педагогика.От къде мога да намеря формулярите,с които се кандидатства?Колко време минава докато ти разгледат документите и да те одобрят?
Ще се радвам да споделите своя опит.Всяка Ваша информация ще ми бъде полезна.
Благодаря Ви!
Успех и късмет на всички! :)
Аватар
p4eli4ka
Мнения: 680
Регистриран на: Сря Окт 01, 2003 7:34 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: как се сформира часта детска градина

Мнение от p4eli4ka »

Ще отговоря на част от въпросите ти, а ти сама ще разбереш защо само на част от тях.

1. За всеки град изискванията са различни. Аз съм в Лавал и тук имат доста повече изисквания за отварянето на семейна детска градина отколкото в Монреал. Напр: тук искат задължително да живееш в къща, двора ти да е ограден с ограда, искат да си извадиш разрешително от общината. За Монреал доколкото знам тези изисквания ги няма - т.е. може да си в апартамент, ако си под наем се иска писменото съгласие на собственика. Изискване, което важи навсякъде е да живееш в жилището, където се намира градината (не може да живееш на друго място).
2. Субсидия - най-добрия вариант да ти потръгне градината е тя да е субсидирана, т.е. родителите ти плащат по 7$ на ден, останалата част я получаваш във формата на субсидия. За това обаче се чака, и се чака дълго. За субсидия се кандидатства по квартал - т.е. намираш в интернет къде се намира Bureau Coordinateur за твоя квартал, отиваш на място и казваш, че искаш да кандидатстваш за субсидия и да те запишат в списък на чакащите. На добра воля е да ти отговорят колко човека има преди теб или колко време се предполага че ще чакаш. Зависи дали си попаднала в квартал, където има търсене. За съжаление не можеш да знаеш тези неща предварително, за да знаеш в кой квартал да се установиш.
3. Образование - ако си на частно, ти изискват само курс за първа помощ, който се кара в рамките на 3-4 часа. Нищо сложно. Ако пък докопаш субсидия, тогава освен курса за първа помощ ти искат и минимум курс за помощник-учител в детска градина (45часа ако не се лъжа, има много фирми, които го предлагат)
4. Разрешително - доколкото знам за Монреал не се изисква такова. Т.е. правиш си градината, пускаш си обявата и чакаш деца, като междувременно се записваш в листа на чакащите за субсидия. Не забравяй разбира се и курса за първа помощ. Форум, от който можеш да научиш много е http://www.magarderie.com" Там също можеш да провериш доколко има предлагане на места в семейни градини в твоя квартал и как вървят цените.

Това са нещата, за които се сещам. Ако те интересува за Лавал, пиши ми ЛС, мога да ти дам доста по-детайлна информация
Pour être heureux un an, gagnez au loto. Pour être heureux toute votre vie, aimez ce que vous faites Изображение
Аватар
коце
Мнения: 84
Регистриран на: Сря Юли 30, 2003 10:08 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: как се сформира часта детска градина

Мнение от коце »

Познавам един румънец на който жена му има действуваща детска градина на Южния бряг. Ако темата Ви интересува пишете на лични и след неговото съгласие ще ви дам неговия телефон. Говорят и френски и английски, така че по всякаккви практи4ески въпроси включително закупуването или наемането на детска градина можете да се отнасяте към тях.
Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Публикувай отговор